Συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στη Ντόρα Κουτροκόη για το tomanifesto
Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου;
Στις κάλπες της 21ης Μαΐου οι πολίτες έδειξαν καθαρά ότι αποστρέφονται την τοξικότητα και τον λαϊκισμό ως τρόπο άσκησης πολιτικής. Επιβράβευσαν τον ορθολογισμό στην πολιτική και έδειξαν πως προκρίνουν τις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές που διασφαλίζουν την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, την ανάπτυξη της οικονομίας, την περαιτέρω θωράκιση των θεσμών και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους σε όλα του τα επίπεδα.
Με την ψήφο τους οι πολίτες έδειξαν πως θέλουν μια σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση, που θα υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους φορείς του Κράτους με την περαιτέρω ψηφιοποίηση που θα καταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες ακόμα πιο προσβάσιμες στους πολίτες και πιο φιλικές στην επιχειρηματικότητα, στο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Αυτό είναι και το πραγματικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών: Αν τελικά θα προχωρήσουμε μπροστά, με τολμηρά βήματα που μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να κάνει, ή αν θα κυλίσουμε σε ένα ασταθές περιβάλλον διακινδυνεύοντας όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και όσα ακόμα μπορούμε να πετύχουμε την επόμενη μέρα.
Πόσο ψηλά έχει ανέβει ο πήχης για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής;
Προφανώς, σε μια εκλογική αναμέτρηση επιδιώκουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές ζητάμε αυτό το ποσοστό, που θα διαμορφώσει μια ευρεία και ασφαλή πλειοψηφία, ώστε να εφαρμόσουμε απρόσκοπτα το πρόγραμμά μας. Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι εκλογικός. Είναι πήχης ευθύνης. Για εμάς, όσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη που αναλαμβάνουμε έναντι των πολιτών.
Σας προβληματίζει ο εφησυχασμός , η χαλαρή ψήφος ή η αποχή;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποχή λειτουργεί υπονομευτικά, τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για την ίδια τη Δημοκρατία. Απέχοντας από την εκλογική διαδικασία οι πολίτες απεμπολούν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα να επιλέγουν και να διαμορφώνουν το μέλλον τους και το παραχωρούν μόνο σε εκείνους που συμμετέχουν τελικά στις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι εφησυχάζουν στο αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης, πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι κάλπες είναι άδειες και μόνο η συμμετοχή μπορεί να εγγυηθεί πως οι κάλπες θα γεμίσουν ξανά με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκροτήσει την αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος.
Επομένως, όσοι σκέφτονται να απέχουν από αυτές τις εκλογές πρέπει να σηκωθούν την Κυριακή και να πάνε να ψηφίσουν για να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο ακυβερνησίας.
Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δεχθεί πλήγμα στο εκλογικό αποτέλεσμα από τα κόμματα που βρίσκονται στα “δεξιά” της;
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πολίτες απέδειξαν πως απορρίπτουν τον λαϊκισμό και τα μορφώματα που τον εκπροσωπούν, εκατέρωθεν του δημοκρατικού κέντρου, μειώνοντας τα εκλογικά τους ποσοστά και οδηγώντας ορισμένα εξ αυτών εκτός Βουλής. Εκτιμώ ότι οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία που έχει αποδείξει στην πράξη πως αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πρόοδος και τι σημαίνει πατριωτισμός. Το αποδείξαμε με προοδευτικές πολιτικές για όλους τους πολίτες και ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Το αποδείξαμε με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε στην Υγεία και την Παιδεία. Το αποδείξαμε θωρακίζοντας αμυντικά την πατρίδα μας. Το αποδείξαμε ασκώντας μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό μας ρόλο στη διεθνή σκακιέρα. Το αποδείξαμε εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, που προστατεύει τα σύνορά μας.
Με αφορμή τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στη Θράκη, θεωρείτε ότι προκύπτει θέμα αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας από βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου;
Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα οφείλει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις ευθύνες των επιλογών του για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γίνει αν την επόμενη μέρα οι εκλεκτοί του Τουρκικού Προξενείου εκλεγούν στη Βουλή και εμφανιστούν ως υπέρμαχοι μιας αναθεωρητικής πολιτικής; Όλοι, πλην του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται πόσο προβληματική είναι μια τέτοια εξέλιξη, συνολικά για τα εθνικά μας ζητήματα, αλλά και για την πολιτική την οποία, εν τέλει, θέλουμε να ακολουθήσουμε στη Θράκη. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μουσουλμανική μειονότητα στη Ροδόπη και τη Ξάνθη, εμείς οφείλουμε να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα την πολιτική μας για τη μουσουλμανική μειονότητα και αυτό θα κάνουμε. Μια πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως οφείλουμε ως σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, που διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς καμία διάκριση.